Codul rutier a fost modificat. Din nou.


Proiectul de lege care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede creându-se astfel o nouă categorie (AM) a trecut de plenul Senatului urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor, asta fiind într-un viitor apropiat. Ce modificări s-au făcut asupra codului rutier?

Începând cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea vârstei minime pentru obţinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 şi C1E, 18 ani împliniţi; pentru categoriile AM, A1 şi B1 - 16 ani; 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.
În plus, pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 21 ani, în timp ce, pentru categoriile D şi DE, este de 24 de ani.
Totodată, prevederea iniţială privind dreptul proprietarilor de autovehicule înmatriculate în străinătate de a circula doar 90 de zile în România, pe an, cu plăcuţe de înmatriculare străine, a fost eliminată.

Că tot veni vorba de modificări ale codului rutier, pietonii care vor traversa prin loc nepermis nu vor mai fi trecuţi cu vederea de către poliţişti, încălcând această regulă fiind sancţionaţi cu amenzi între 140 şi 210 lei.