Atlantida, oraşul dispărut


Spre deosebire de alte legende ale căror origini s-au pierdut în negura timpului, povestea Atlantidei ştim exact când şi unde a apărut pentru prima dată. Oraşul pierdut Atlantida a fost amintit iniţial în scrierile lui Platon, însă până acum nimeni nu poate afirma cu certitudine că l-a găsit. Ideea insulei pierdute a captivat numeroşi visători, dar şi oameni de ştiinţă pe parcursul mai multor generaţii.
În secolul al XIX-lea, aristocrata rusă Helena Blavatsky a pretins că a auzit despre Atlantida de la un guru tibetan, iar un secol mai târziu, prezicătorul Edgar Cayce a afirmat că oraşul pierdut va fi descoperit în 1969.
Povestea Atlantidei a fost spusă pentru prima dată în dialogurile lui Platon, Timaios şi Critias, scrise aproximativ în anul 330 î.Hr. Legenda este mai amplă şi vorbeşte despre o civilizaţie scufundată. Dacă Atlantida a existat cu adevărat şi ar fi găsită, locuitorii ei ar încerca să-i omoare şi să-i înrobească pe toţi ceilalţi. E clar că Platon a făcut din Atlantida o intrigă a povestirilor sale, deoarece nu s-au găsit alte menţionări ale existenţei acesteia nicăieri în lume. Sunt multe texte greceşti, însă cu siguranţă şi altcineva ar fi trebuit să scrie despre un astfel de lucru remarcabil dacă ar fi existat. Dar nu avem nicio dovadă că Atlantida a existat înainte ca Platon să scrie despre ea.
Mulţi oameni de-a lungul secolelor au susţinut că trebuie să existe ceva adevărat în spatele miturilor. Ei au speculat unde ar putea fi localizată Atlantida. S-au menţionat diferite locuri situate în Oceanul Atlantic, Antarctica, Bolivia, Germania, Malta sau Caraibe.
În ciuda progreselor din domeniul oceanografiei şi cartografierii oceanelor, nu s-a dat nici acum de urma Atlantidei. [via]