Pierre de Fermat omagiat de Google

Chiar îmi era dor de un doodle de la Google:)) (O dau în rime..) Ei bine aşteptarea a luat sfârşit şi băieţii şi-au făcut treaba din nou (cu cap). Astăzi, 17 august se împlinesc 410 ani de la naşterea lui Pierre de Fermat, cel vinovat pentru o minusculă parte din tâmpeniile pe care le studiem noi la matematică, iar Google i-a pregătit un doodle pe merit. Din acea teoremă afişată în logo nu am înţeles absolut nimic. Specific ca sunt în plop când vine vorba de matematică. Dar nu în orice plop, ci în cel mai înalt posibil:))

Pierre de Fermat (n. 17 august 1601, Montauban, Franța  – d. 12 ianuarie 1665, Castres, Franța) a fost un avocat, funcționar public și matematician francez, cunoscut pentru contribuțiile sale vaste la diferite domenii matematice, precursor al calculului diferențial, geometriei analitice și calculului probabilităților. Lui Fermat îi este atribuit într-o măsură mai mică calculul modern, în special, pentru munca sa referitoare la tangente și punctele staționare. Fermat este considerat câteodată "părinte" al calculului diferențial și al teoriei numerelor. A avut contribuții și în geometria analitică și probabilitate.
S-a născut în orașul Beaumont-de-Lomagne din Occitania. Tatăl lui era un bogat negustor de piei. Sub presiunea familiei, Fermat s-a îndreptat spre o carieră în administrația civilă. În 1631 a fost numit consilier la Departamentul de Solicitări din Toulouse. În 1652 a fost afectat de o formă a ciumei,care bântuia Europa acelor ani. A întreținut o vastă corespondență cu Digby,Wallis și Marin Mersenne. [via]


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu