Google sarbatoreste Anul Nou


Cu un joc de imagine si de cuvinte, Google ne anunta ca trecem in noul an. Celebrul logo al gigantului internetului s-a modificat iar, aratand in loc de Google, GMMXIe, sau altfel spus, tinand cont de cifrele romane de la mijloc G2011e.
Anul Nou a devenit o sarbatoare peste tot in lume. Noaptea de Revelion - cum a fost pentru prima oara denumita de francezi - este, dupa Craciun (Nasterea Domnului) - cea mai mare sarbatoare a lumii. Numai faptul ca nu toate popoarele sarbatoresc in acelasi timp trecerea la noul an nu face ca aceasta noapte sa fie cea mai celbrata din lume, la fel cum Pastele, de pilda nu este sarbatorit de toti credinciosii in acelasi timp.
Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic. Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocenţiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou. În liturghia romano-catolică 1 ianuarie reprezintă o octavă de la Crăciun; astfel, această zi este dedicată Fecioarei Maria. În acelaşi timp, în a opta zi de la naştere sunt amintite în Evanghelie (Luca 2,21) tăierea împrejur şi botezul, potrivit religiei iudaice, a pruncului Iisus — la fel şi în bisericile evanghelice. În biserica ortodoxă, la 1 ianuarie este şi ziua Sfântului Vasile, episcop de Cezareea Cappadociei.

În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie — noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „veghe”, aici cu sensul de ospăţ la miezul nopţii) — cu petarde şi artificii; rudelor, prietenilor şi cunoştinţelor li se fac urări de noroc şi sănătate şi se urează „La mulţi ani!”.

Sursa: agentia.org si money.ro 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu