Top 10 | Filme cu cea mai buna coloana sonora

10. Faust

In aceasta capodopera clasica a regizorului F. W. Murnau, Dumnezeu si Satana se lupta pentru a stapani lumea. Pentru a regla conturile, acestia pun un pariu pe sufletul lui Faust, un alchimist experimentat si plin de evlavie. In urma unei epidemii, Faust isi arde toate cartile, furios ca nu a putut face nimic pentru a se impotrivi mortii. Satana il trimite pe Mephisto sa-l ispiteasca pe Faust, intai prin false indicii despre cum ar putea vindeca oamenii, apoi cu intoarcerea, pentru o zi, la tinerete. Vicleanul Mephisto face in asa fel incat, la sfarsitul celor 24 de ore, Faust este indragostit de frumoasa ducesa de Parma. Astfel, Faust isi vinde sufletul pentru tinerete. Dupa ceva timp, acesta se plictiseste si ii cere lui Mephisto in Duminica Pastelui sa-l intoarca acasa. Faust o zareste si se indragosteste de frumoasa Gretchen, a carei legatura cu el ii aduce dezonoare. 
_________________________________________________________________________

9. McCabe and Mrs. Miller
John McCabe este un tanar hotarat sa faca afaceri profitabile. Desi da impresia unui naiv, prin farmecul sau si prin puterea mintii reuseste mereu sa convinga oameni sa i se asocieze. El a plecat intr-un orasel minier din Vestul Americii pentru a incepe o asemenea afacere. El o coopteaza pe doamna Miller, care este priceputa in meseria de matroana , pentru a deschide impreuna o taverna-bordel. "Angajatele " sunt profesioniste care duc afacerea spre prosperitate. Intre cei doi "coordonatori" ai afacerii, John McCabe si d-na Miller apar divergente si diferente de pareri dar merg impreuna in continuare rezolvand divergentele.  In momentul cand totul pare sa mearga pe fagasul normal, chiar si din obisnuinta, apar probleme datorita unei corporatii care este mult prea interesata de productia miniera din orasel, si nu numai...

_________________________________________________________________________

8. Star Wars
Han Solo se vede prins intr-o misiune de salvare, stramtorat fiind de o datorie catre Jabba, binecunoscutul "mafiot". In urma salvarii pritesei Leia el este prins in hatisurile Rebeliunii si ajunge incet sa o ajute in a distruge fabuloasa Stea a Mortii. Leia este printesa si spion de elita a Rebeliunii, ea fiind un personaj principal in intreaga trilogie. Tanarul Luke Skywalker este cel ce se dovedeste a fi ceea ce Obi Wan Kenobi a cautat.





_________________________________________________________________________

7. Close Encounters of the Third Kind
Rory Neary, angajatul unei companii de cabluri, are o intalnire de gradul unu, fiind martorul aperitiei unui OZN ce zbura pe cerul noptii. Din acel moment incepe sa fie bantuit o imagine a unui munte si devine obsedat de dorinta de a afla ce reprezinta, riscandu-si pana si casatoria. Intre timp, toti agentii guvernului au o intalnire de gradul doi cand avioane militare disparute cu decenii in urma apar subit in desert. Roy si agentii isi urmaresc separat indiciile daruite pentru a ajunge toti intr-un anumit loc, unde vor avea o intalnire de gradul trei: contactul.




_________________________________________________________________________


6. Requiem for a Dream
Harry si prietenul sau Tyrone se ocupa cu vanzarea heroinei in Coney Island, New York. Marion, prietena lui Harry, este dependenta de droguri si incearca sa se distanteze de bogatul ei tata. Harry spera sa dea lovitura si sa obtina sufucienti bani pentru a deschide un magazin de haine impreuna cu Marion, insa deocamdata nu reuseste decat sa obtina bani pentru a trai cat de cat decent. Mama lui Harry, Sara, isi petrece timpul uitandu-se la televizor si i se spune ca are sansa de a aparea in emisiunea ei preferata. Ea vrea sa slabeasca pentru a putea intra in rochia ei rosie si viziteaza un doctor care ii da o reteta cu amfetamina, insa devine dependenta de pastile.

_________________________________________________________________________

5. Breakfast At Tiffany’s
Emblematicul personaj Holly Golightly al marelui Truman Capote este adus pe ecran de Blake Edwards în această comedie încîntătoare din toate punctele de vedere. Un tînăr, ce încearcă să devină scriitor, Paul Varjak, se mută la New York, vecin de apartament cu tînăra şi mondena Holly. Ceea ce el percepe a fi ciudăţenii ale ei îl intrigă, pentru ca, odată intrat în lumea ei, să fie din ce în ce mai fascinat de realitatea pe care vecina sa şi-a construit-o cu nonşalanţă. Libertatea pe care ea şi-o asumă cuprinde două ipostaze: cea sofisticată, pe care o prezintă în lume şi care face ca cei mai de seamă bărbaţi ai New Yorkului să îi fie la picioare, dublată de cea fragilă şi vulnerabilă, pe care Paul o percepe în momentele de intimitate şi pe care ea şi-o respinge, considerînd-o o formă de malaise, faţă de irezistibila joie de vivre pe care o degajă în restul timpului şi cu care îl contaminează pe Paul, făcîndu-l să treacă peste un blocaj artistic. Explicaţia acestei dedublări vine odată cu apariţia lui Doc Golightly în peisaj.
_________________________________________________________________________

4. Dracula
Una dintre cele mai reusite ecranizari ale romanului omonim semnat de Bram Stoker, Dracula prezinta povestea romantata a vampirului din Carpati, unde imaginea clasica creata de actori ca Bela Lugosi sau Cristopher Lee, cea a unui vampir lipsit de scrupule, insetat de singe si foarte usor de urit, devine mai nuantata, mai bogata in semnificatii si sentimente, avind in centru povestea de dragoste a domnitorului Vlad Tepes, pentru Elisabeta. Aceasta dragoste, transcende spatiul si timpul si isi gaseste implinirea prin Mina, o intruchipare perfecta a iubirii pierdute. Efectele speciale si atmosfera gotica a filmului, cu mici tente comerciale, au scris un nou capitol in lunga existenta a contelui Dracula pe marile si micile ecrane.

_________________________________________________________________________

3. Doctor Zhivago
Filmul Doctor Zhivago este povestea unui doctor si poet rus care, desi este casatorit cu o femeie bogata, se indragosteste de sotia unui activist politic si ajunge sa aiba necazuri in timpul revolutiei bolsevice. Povestea lui Zhivago este narata de fratele vitreg al acestuia, Yevgraf, care a facut cariera in armata sovietica. Lara este cea care il inspira pe Zhivago sa scrie poezii. Pasiunea lui pentru aceasta il face sa isi puna intrebari in privinta a ceea ce trebuie sa aleaga: sa fie fidel sotiei sau pasiunii lui pentru Lara. Simpatizant al revolutiei, dar oripilat de razboi, acesta reuseste sa isi pastreze individualismul si integritatea.


_________________________________________________________________________

2. The Fountain
The Fountain este o odisee despre lupta de un mileniu a unui barbat de a salva persoana pe care o iubeste. Calatoria lui incepe in Spania secolului al XVI-lea, unde conquistador-ul Tomas Creo porneste in cautarea Copacului Vietii, cel despre care legenda spunea ca ofera viata vesnica celor care beau din seva lui. In anul 2000 Tommy este un om de stiinta ce incearca sa lupte cu cancerul care ii ucide sotia, in timp ce in secolul al XXVI-lea Tom este un astronaut care incepe sa desluseasca misterele vietii care l-au consumat mai bine de un secol.



_________________________________________________________________________

1. Ed Wood
Filmul este povestea vietii si a muncii celebrului regizor Edward D.Wood Jr., cunoscut ca cel mai slab regizor al tuturor timpurilor. Actiunea se concentreaza in jurul anilor 1950, cand el a realizat filmele 'Glen or Glenda', 'Bride of the Monster'si 'Plan 9 From Outer Space' si ne arata aspecte din viata sa de travestit si ne dezvaluie prietenia cu actorul candva foarte apreciat, dar acum aflat intr-un mare con de umbra profesional, Bela Lugosi.




_________________________________________________________________________


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu